Gevelreiniging

                                

 

Het reinigen van een gevel biedt heel wat voordelen en is zeker het overwegen waard. Met gevelreiniging zorg je ervoor dat de woning er weer als nieuw uitziet en dat vochtproblemen vermeden worden. Welke methode je best gebruikt om jouw gevel te reinigen en met welke aandachtspunten je rekening moet houden lees je hier.

 

Wil je je gevel laten reinigen door een professional en ben je benieuwd naar de kostprijs?

Vraag dan u gratis vrijblijvende offerte.

 

Methoden om de gevel te reinigen

 

 

Het kiezen van de juiste reinigingsmethode is essentieel om een geslaagd resultaat te verkrijgen. Afhankelijk van de gevelsteen en sterkte van vervuiling kan men gebruikmaken van volgende technieken:

 

Zandstralen

Het zandstralen van gevels is een reinigingstechniek waarbij kleine korrels zand onder hoge druk tegen de gevel gespoten worden. Het is een milieuvriendelijke manier om gevelstenen te reinigen en wordt vaak toegepast wanneer de gevel sterk vervuild is. Voor poreuze gevelmaterialen is zandstralen niet geschikt en kan men gebruikmaken van softblaastechnieken.

 

Vochtstralen

Een gevelreiniging met vochtstralen bestaat uit een combinatie van water met zand, kalk of glasparels. Aangezien water veel zachter is dan zand zal het reinigen van de gevel veel zachter verlopen. Door de dikte van de korrels, verhoudingen en druksterkte aan te passen kan men de reinigingstechniek afstellen naargelang de baksteen of gevelbekleding.

 

Nevelstralen

Woon je in een historisch gebouw en moet de gevelreiniging voorzichtig aangepakt worden dan is nevelstralen de meest aangewezen methode. Deze techniek maakt gebruik van indirecte stralen die erg nauwkeurig in te stellen zijn naargelang de te reinigen gevel. Zo zal men verschillende korrelvormen gebruiken en ook de spuitmonden kunnen nauwkeurig aangepast worden. Voornamelijk toegepast bij renovatie.

 

Stoomreinigen van de gevel

Bij stoomreiniging wordt de kracht van de reiniging niet bepaald door de druksterkte maar wel door de temperatuur van het water. Deze schommelt tussen de 100° en 150° Celsius. Aangezien er enkel water gebruikt wordt is stoom reinigen een goedkope manier van gevelreiniging. Als nadeel geldt dat deze techniek enkel toepasbaar is bij minder vervuilde gevels.

 

Chemisch reinigen

Bij hardnekkig vuil wordt vaak gekozen voor chemische reiniging. Hierbij wordt gebruikgemaakt van biologische of chemische middelen die afgestemd worden op de ondergrond zodat er geen schade aangebracht kan worden. Het is een effectieve en goedkope techniek die in korte tijd grote oppervlakken van gevels kan reinigen.

 

Na gevelreiniging altijd een bescherming toepassen!

Wanneer je een gevelreiniging laat uitvoeren is het belangrijk ook even stil te staan bij het aanbrengen van een beschermingslaag. Nu je muren er weer als nieuw uitzien wil je dit resultaat natuurlijk zo lang mogelijk behouden maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een beschermingslaag. Zo is de buitengevel na een reiniging vaak poreuzer en kunnen gaten die dichtgeslibd waren opnieuw vocht doorlaten. Met een transparante beschermingslaag voorkom je eventuele vochtproblemen en wordt ook mos en vuil afgestoten.

 

Het aanbrengen van een beschermingslaag gebeurt door middel van impregnatie. Dit is een techniek waarbij het reinigingsmiddel verneveld wordt op de gevel. Dit zal in de poreuze delen van de gevelsteen infiltreren en zorgen voor een waterafstotende maar vochtregulerende afwerking. Door je gevel te impregneren na een grondige gevelreiniging en dit proces om de 5 jaar te herhalen zullen de eerder vernoemde technieken niet meer toegepast moeten worden. Op lange termijn spaar je dus heel wat geld uit en ook de prijs van je woning zal veel hoger liggen wanneer je deze wenst te verkopen.

 

Prijs gevel laten reinigen en renoveren

Om de exacte kostprijs van een gevelreiniging te bepalen is het onontbeerlijk een plaatselijk bezoek te brengen. Naast de totale oppervlakte van de gevel zijn er namelijk nog tal van andere factoren die een belangrijke rol zullen spelen op het totale kostenplaatje:

 

1.Bereikbaarheid en omgeving
De bereikbaarheid van de woning zal een grote impact hebben op hoe snel de werken kunnen verlopen. Hoge en/of gesloten gebouwen vergen vaak meer voorzorgen dan vrijstaande gebouwen. Ook wanneer de straat moet afgezet worden kunnen extra kosten aangerekend worden.

 

2.Beschadigingen en renovatie
Tijdens de reinigingsbeurt kunnen beschadigingen aan het licht komen die eerst niet zichtbaar waren. Dit kan gaan over kapot voegwerk of beschadigde gevelstenen. Afhankelijk van uw wensen kunnen deze tijdens de reinigingswerken ook opgeknapt worden.

 

3.Hardnekkigheid van het vuil en mos
Bij een bezoek aan de werf wordt steeds een inschatting gemaakt over de hardnekkigheid van de verontreiniging. Ondanks heel wat expertise is het niet altijd mogelijk exact in te schatten hoeveel werk het kost om de klus te klaren. Mocht de vervuiling groter zijn dan verwacht dan worden hier geen extra kosten voor aangerekend. De prijs voor een gevelreiniging en de beschermingslaag ligt steeds vast.